Projectleider

Als engineer van elektromechanische producten, systemen of machines heb ik vele jaren de rol van Projectleider vervuld bij Philips Machinefabriek in Acht / later VDL-ETG-Eindhoven. Ik ben jaren de Projectleider geweest van de volgende systemen WHS (WPS+WTS), ARMS, PPD en enkele nauwkeurige modulen van de TwinScan, onder andere TSU, voor de klant ASML. Voor de klant EMT / later Assembléon heb ik als Projectleider de TriScan gedaan.

De Technisch Product Documentatie werd o.a. ASML, CCM, BKL, EMT, CFT, FEI en TNO Eindhoven aangeleverd. Vanuit Functie, Ontwerp en Maakbaarheid, FOM, werden de bijbehorende Tools voor het Maken, Monteren, Kwalificeren en Testen uitgewerkt.

Ik heb als projectleider, van de afdeling Speciale Projecten / later T&D, deze projecten over de verschillende afdelingen binnen- en buiten de Machinefabriek in Acht begeleid. Het was fijn samenwerken met de Mechanisch- & Elektrisch Constructeurs en met Software- & Mechanisch engineers. Steeds heb ik als Projectleider de rol van passagier en bestuurder uitgevoerd en leiding gegeven in het oplossen van de voortgangsproblemen, sustaining activiteiten.

Tevens werd er vanaf de eerste proto’s goed samengewerkt met de Engineers van klanten om in de kop van de keten door middel van FMEA’s van Product en Proces het principe van “in een keer goed” te kunnen produceren. Het SPC voor het assembleren van de moeilijke onderdelen werd hier spoedig ingevoerd. De vakmensen, monteurs en eindtesters, waren vanaf het begin van de assemblage met kwaliteitsborging bezig en sommige hadden vanaf het begin het vak, SPC, goed in hun vingers. De meeste vakmensen van Philips Machinefabriek / later VDL- ETG- Eindhoven waren betrokken en trots op hun mooi nauwkeurig werk voor hun klanten. IKV projecten, Integrale Kwaliteit Verbetering, het 4 maal 4 project, doorlooptijd verkorten, en CPR projecten, kostprijsreductie, zijn acties die in overleg met de klanten en toeleveranciers, partners, zijn uitgevoerd.

Ik heb mijn werk als Projectleider met passie uitgevoerd. Ik heb als hulpmiddel de 7M steeds gebruikt:

  1. Mensen: Vakmensen die onderscheidend zijn in hun vakgebied, Mechanica, Elektronica en Software.
  2. Materialen: Alleen gecertificeerd materiaal gebruiken.
  3. Middelen: Maak-, Montage-, Test- en Meettools.
  4. Methode: Werk- en Testvoorschriften.
  5. Machines: Verspanend en niet verspanend.
  6. Milieu: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen binnen de kaders van Arbowet
  7. Money: Budget opstellen, beheren en bewaken, Project Overeenkomst Formulier (POF) / Mandate.